OVED-lid CEE zet zich in voor start-up Ray & Jules

18 december 2019 om 10:54

Ray & Jules.JPG

CEE (Creative Economical Environmental) zette mee zijn tanden in de opstart van Ray & Jules. Een start-up die koffie roostert op zonne-energie. Een wereldprimeur!

Energie-efficiëntie

Samen consumeren we jaarlijks 10 miljoen ton koffiebonen. Het branden van die bonen zorgt voor een uitstoot van 15 miljoen ton CO2 per jaar. Die cijfers speelden in het achterhoofd van Koen Bosmans toen hij samen met Lieze Bergé en Gert Linthout het koffiemerk Ray & Jules oprichtte. "We zijn de koffiebusiness ingestapt, omdat we potentieel zien in de energie-efficiëntie, en er werk is aan de sociale omstandigheden. Voor wie de planeet beter wil maken, is koffie zeer interessant."
 

Zonne-energie

Klassiek worden koffiebonen volgens het principe van een warmeluchtoven gebrand. "Artisanaal moet je de bonen twaalf minuten roosteren op een temperatuur van 200 tot 230 graden Celsius", vertelt Lieze Bergé, de brander van Ray & Jules. "Zo vormen zich de smaken en de aroma's. Industrieel gaat het sneller, maar daardoor bak je de bonen onvolledig of je bakt ze kapot." Ray & Jules heeft een nieuwe manier gevonden om bonen op industriële schaal te roosteren. Volgens het slow roasting-principe gaan de bonen door verschillende kamers die de warme lucht een aantal keer hergebruiken. "Daardoor branden we de bonen kwalitatief, en is de brander driemaal efficiënter dan de standaard", zegt Gert Linthout. "De energie die we daarnaast nog nodig hebben, vangen we op met zonne-energie."

Bron: trends knack: het volledige verhaal lees je hier

Bekijk hier het videofragment

Tags:

Structurele partners in 2020We danken onze structurele partners voor hun steun. Elke partner biedt jou op de partnerpagina's meer specifieke informatie over EPC en EPB! Klik door op hun logo.
Logo.png Logo Nathan.pnglogo_fluvius.png
Logo.png Group Casier Logo2.jpg