Wist je dat... de woningpas nu ook een digitale kluis bevat?

1 juli 2021 om 12:09

De woningpas, de online toepassing van de Vlaamse overheid die relevante informatie over een woning en perceel  bevat, wordt steeds gebruiksvriendelijker. Sinds 25 juni 2021 is een digitale kluis (map) beschikbaar waar de eigenaar zelf documenten over de woning kan opladen en bewaren. Geen zoektocht meer naar verloren gewaande en verstofte documenten!

Digitale kluis_afbeelding

Op en top gebruiksvriendelijk

De digitale kluis is een handige en veilige online verzamelplaats voor alle relevante digitale bestanden, zoals plannen, attesten en keuringen, verslagen, onderhoudsdocumenten, foto’s en facturen van uitgevoerde werken, .... Ook foto’s van renovatiewerken kan de eigenaar hier bewaren en zo een mooi overzicht bewaren van alle uitgevoerde werken. Leuk om op terug te blikken, maar vooral handig om alles op één overzichtelijke plaats te bewaren én terug te vinden.

  

Bij verkoop van de woning biedt de digitale kluis in de woningpas een handig overzicht van alle verplichte en aangevulde documenten en kunnen deze eenvoudig overgedragen worden naar een volgende eigenaar. 

 

Sommige documenten komen ook goed van pas bij de opmaak van een EPC of EPB!

 

Hoe werkt het?

Het opladen en bewaren van documenten in de digitale kluis verloopt makkelijk via het tabblad ‘Attesten en documenten’. De werkwijze is gebruiksvriendelijk en er zijn een aantal vooraf bepaalde categorieën zodat je een handig overzicht krijgt van de documenten: plannen, verslagen & adviezen, attesten & keuringen, onderhoudsdocumenten en bewijsstukken (foto's & facturen) van uitgevoerde renovatiewerken.

 

Enkel de eigenaar van de woning kan deze documenten zien, tenzij die beslist om zijn of haar woningpas te delen met anderen, zoals bv. de makelaar, notaris, huurder, een geïnteresseerde koper, een energiedeskundige, verslaggever of architect…

  

Bij het delen van de woningpas ziet deze persoon automatisch ook alle documenten in de digitale kluis.  Op die manier hoeft de eigenaar de documenten niet meer langs een andere weg digitaal te bezorgen. Ze zijn automatisch beschikbaar in de woningpas als de eigenaar die met jou als professional deelt.

  

Bij de verkoop van de woning gaan alle bewaarde documenten automatisch naar de volgende eigenaar. Wie dat niet wenst, kan de bewaarde documenten voor overdracht verwijderen.

  

Meer info

Meer informatie vind je op www.woningpas.vlaanderen.be. Je kan het paspoort van je woning bekijken door in te loggen met je e-id, token of via de itsme®-app.

 

OVED-leden lezen met hun login wat de woningpas nu al te bieden heeft en welke nieuwe functies je de komende jaren nog mag verwachten.

 

Hoe ervaar jij de woningpas? Geef je mening!

Het laatste half jaar zijn er heel wat extra functionaliteiten en data toegevoegd aan woningpas, waardoor woningpas steeds meer en beter kan ingezet worden in het renovatieproces, ook door professionelen (ook jullie, de energiedeskundigen en verslaggevers) tijdens hun dienstverlening. 

 

Vanuit het BE REEL! project wil VEKA de rol van de woningpas in renovaties bekend maken aan jullie, energiedeskundigen en verslaggevers, daarover feedback verkrijgen en meteen ook polsen wie vrijwillig wil deelnemen aan een pilootproject.  

  • Bereikt de woningpas haar doel om renovaties te stimuleren?
  • Wat is ervoor nodig om dat doel toch te bereiken?
  • Wat kan gebruiksvriendelijker?
  • Wil je meewerken aan een pilootproject?

  

Geef jouw mening deze zomer! (enkel voor professionals)

   

Is de woningpas nog geheel onbekend terrein voor jou?

Bij het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van een woning komen veel paperassen bij te kijken. Daarom bundelde de Vlaamse overheid alle relevante info over je woning in de woningpas: een digitaal paspoort voor je huis.

 

De woningpas bevat nuttige informatie rond energie, isolatie, de aanwezige installaties, uitgevoerde renovatiewerken waarvoor je een premie ontving, relevante bodeminformatie, informatie over de riolering, de mobiscore en stedenbouwkundige vergunningen. Het bevat ook een tool waarmee je een eigen energiescore kan berekenen en de woningkwaliteitswijzer waarmee je de kwaliteit van je woning kan checken.

 

Daarnaast kan je in de woningpas een overzicht vinden van nodige attesten bij (ver)koop, (ver)huur, (ver)bouw en een overzicht van beschikbare premies voor aanpassingswerken aan je woning.

 

De woningpas werd gelanceerd in 2018 en ontving reeds een ‘Henry van de Velde Design award’ als ‘Digital Product’ en een ‘e-Gov Award’ in de categorie ‘gebruiksvriendelijkheid.

  

Meer informatie vind je op www.woningpas.vlaanderen.be. Je kan het paspoort van je woning bekijken door in te loggen met je e-id, token of via de itsme®-app.

 

Bron: VEKA persbericht 25/06/2021

Tags:

Structurele partners in 2021

We danken onze structurele partners voor hun steun. Elke partner biedt jou op de partnerpagina's meer specifieke informatie over EPC en EPB! Klik door op hun logo.

Zehnder Ventilair Vasco Marmox Thermoblock Remeha Isover Thercon Groen Licht Vlaanderen Itho Daalderop Renson Reynaers Aluminium Nathan CTC Atlantic Daikin Viessmann Fakro Panasonic Europe Vaillant Group Casier