Wist je dat… een plaatsbezoek ook voor een EPB-aangifte verplicht is?

1 oktober 2021 om 15:36

Het is onduidelijkheid voor EPB-verslaggevers of een plaatsbezoek verplicht is bij de opmaak van een EPB-aangifte. En als het verplicht is, wanneer zou dat bezoek dan moeten plaatsvinden?

 

We checkten voor jou het Energiedecreet en dit vermeldt het volgende:

  

De verslaggever stelt de EPB-aangifte op conform de uitgevoerde werken. Hij omschrijft op basis van de door de aangifteplichtige aangeleverde bewijsstukken en zijn vaststellingen opgemaakt na een controle ter plaatse de maatregelen die de energieprestaties en het binnenklimaat van het gebouw bepalen en berekent of het gebouw aan de EPB-eisen voldoet. Hij is verantwoordelijk voor de correcte rapportering van de feitelijke toestand van het gebouw in de EPB-aangifte.

  

Een plaatsbezoek is dus wettelijk verplicht. Alleen beschrijft het decreet niet wanneer dat bezoek moet uitgevoerd worden.

 

Indien je slechts 1 bezoek uitvoert, is het aangeraden om dat net voor de aangifte te doen, zodat je je stavingsstukken kan verifiëren met de werkelijkheid. Want het VEKA zal bij een plaatsbezoek (in het kader van een controle van de EPB-aangifte) altijd als volgt redeneren: “Wat wij (VEKA) visueel kunnen vaststellen, had de EPB-verslaggever ook kunnen vaststellen”.

 

Uiteraard is het niet verboden om meerdere bezoeken uit te voeren, en in sommige gevallen zelfs aangewezen… Zo kan je bijvoorbeeld in ruwbouwfase langsgaan om zaken te identificeren die in de eindfase niet meer zichtbaar zijn (zoals spouwmuurisolatie). Een alternatief is dat je vaststellingen tijdens de werken laat uitvoeren door de aangifteplichtige die je dan later opvraagt als stavingsstuk.

 

Bron: VEKA / Energiedecreet, met dank aan onze EPB-expert Jorn Van Herck om dit helder te formuleren

Tags:

Structurele partners in 2021

We danken onze structurele partners voor hun steun. Elke partner biedt jou op de partnerpagina's meer specifieke informatie over EPC en EPB! Klik door op hun logo.

Zehnder Ventilair Vasco Marmox Thermoblock Remeha Isover Thercon Groen Licht Vlaanderen Itho Daalderop Renson Reynaers Aluminium Nathan CTC Atlantic Daikin Viessmann Fakro Panasonic Europe Vaillant Group Casier