OVED, een slimme zet

29 oktober 2021 om 12:08

Op 22 oktober 2021 vierde OVED haar 10(+1)-jarig bestaan. De pluspunten van OVED werden in de verf gezet en er was ruimte voor inspirerende lezingen, een humorisctisch optreden en letterlijk een vrolijke noot!

  

Ons bestuur beet de spits af voor met een ode aan 10+1 jaar OVED in dichtvorm.

De voorbije jaren hebben we ons netwerk versterkt en geprofessionaliseerd. We hebben VEKA getoond wat dat we een waardig en proactief klankbord zijn.

Met deze gevleugelde woorden sloot onze voorzitster het gedicht af:

 

“Met de langetermijndoelstelling 2050 en Europese energy efficiency richtlijn

zal er de komende jaren nog heel wat werk voor jullie zijn.

Vervul waardig jullie rol als adviseur,

Ook al komt er af en toe wat gezeur.

Het is nobel dat jullie de komende jaren

Nog zoveel energie zullen helpen besparen.

Laat ons samen naar kwaliteit streven,

want soms… vind je de job van je leven!”

  

Wat ons betreft waren ze zeker een nominatie voor een voordrachtwedstrijd waard! 😉

 

Een verdiende podiumplaats voor onze leden en peters!

Enkele collega’s die al 10 (+1) jaar lang trouw OVED-lid zijn, spraken warme woorden over welke meerwaarde zij bij OVED vinden:

  • Heidi Van Laethem was één van de eerste deskundigen die met VE(K)A rond de tafel zat, wanneer EPC in het leven werd geroepen in 2008. Sinds ze OVEDplus leerde kennen, is ze niet meer eenzaam en hoeft ze VEKA’s telefoonlijn niet meer te overrompelen, maar kan ze met haar vragen bij haar ruime netwerk van collega’s terecht.
  • Hilde Van Ingelghem vertelde dat ze in al die jaren alle VEKA-controles met glans heeft doorstaan. “Dat is niet alleen mijn verdienste, maar teken dat OVED(plus) kwaliteit levert,” zei ze.
  • Wim Callaerts was bij de eerste lichting Start2Builders in 2012 en blijft nog steeds trouwe fan van OVED in verschillende rollen (deelnemers, peter, lesgever). Hij demonstreerde ons ooit eens hoe je een fles rode wijn zonder kurkentrekker vlotjes kan openen (iets te vlot 😉).
  • Peter Mario Van Dorpe stond erbij, keek ernaar… en zag dat het goed was: menig EPB-verslaggever uit zijn groep in Oost-Vlaanderen werkt ook buiten de sessies in vertrouwen met elkaar samen.
  • Ook de West-Vlaamse peter Xavier Vanquaethem en verslaggevers zetten hun beste beentje voor. Ook hij voelde zich geen Robinson Crusoe meer sinds hij OVED(plus)-lid werd in 2017. Door de open mentaliteit van de groep ben je snel geïntegreerd en is de drempel om vragen te stellen laag. Hij hoopt zijn peterrol nog een aantal jaren te mogen blijven uitvoeren.
  • Peter en vertegenwoordiger voor EPC, Johan Heyrman is blij dat OVED meer gewicht in de schaal kon leggen bij VEKA door de jaren heen. De vele uren leeswerk en input lonen vaak wel, ook al neemt VEKA niet al onze voorstellen over in het protocol. We weten dus zeker nog wat gedaan de komende decennia.
  • Peter, vertegenwoordiger, bestuurder… kortom bezige bij Jorn Van Herck wou graag een OVED4ever tattoo laten zetten, maar “hij was de eerste EPB-verslaggever die dat vroeg!?” 😊

We zijn blij dat jullie in ons team zitten! En alle anderen ook natuurlijk!

 

2 keynotes om u tegen te zeggen!

Een andere kijk op bakstenen

Bakstenen produceren kan wél milieuvriendelijk en energiezuinig. Daarvan overtuigde Jean-Pierre Wuytack, bestuurder en voormalig CEO van steenbakkerij Vandersanden, ons.

Niet zoals we het baksteenproces nu kennen, maar wel door het stapsgewijs te herdenken:

  • Van 10 cm bakstenen naar 7 cm, die nog even stabiel en makkelijk vermetsen, meteen goed voor 30% CO2-besparing
  • Later zelfs naar gevelplaten van enkele cm dik met baksteenreliëf
  • Een innovatieve manier van drogen door CO2-opslag in de baksteen! Het afvangen en zuiveren van CO2 uit rookgassen zorgt wel nog voor een gigantische uitdaging.

In dit filmpje hoor je de korte samenvatting van de presentatie. 

 

De energietransitie: wat werkt en wat niet?

Prof. Johan Driesen bekeek de energietransitie vanuit onderzoeksperspectief.

Hij begon met de omstreden uitspraak: “Ik doe geen bespreking van ons energiebeleid, want er is namelijk geen!”

In zijn verder betoog trapte de professor misschien enkele open deuren in, maar hij ontkrachtte en verduidelijkte ook vaak voorkomende misvattingen, over onder andere over het open houden of sluiten van kerncentrales, over slimme meters, de bottleneck in ons distributienet, het capaciteitstarief en zelfconsumptie, over batterijen en hun kostbare grondstoffen en over het slim inzetten van waterstof.

“De digitale meter is eigenlijk een domme meter, maar je kan er wel iets slim mee doen!”, stelde hij.

Collega’s Michaël Deneve en peter Xavier Vanquaethem vonden vooral zijn waterstofladder een interessante benadering: het is energetisch weinig zinvol om H2 te gebruiken voor elektriciteitsproductie of verwarming. We zullen de groene H2 in de toekomst energetisch intelligent moeten gebruiken en er goede “moleculen” mee maken zoals NH3 en CH4 in plaats van H2 zomaar te verbranden.

 

Lachen geblazen met de Belgische Improvisatie Liga en een vrolijke noot

Het leek haast een onmogelijke opgave om ons vakjargon en afkortingen (COP, AOR, calorische waarde…) een grappige betekenis te geven, maar de improvisatoren van BIL slaagden er stuk voor stuk in. Het was hilarisch om te zien hoe een COP plots de betekenis van een “citroen op peultjes” kreeg in hun restaurant sketch en hoe ze een VEKA-controle vol emotie brachten. Thomas De Feyter vertelde ons achteraf: “De tranen rolden over mijn wangen van het lachen!”

  

Als afsluiter wiegden we mee op de vrolijke noten van streetband Bombadil onder leiding van dirigent Tom Permentier.


Hier vind je alvast de volledige fotoreportage van het congres.

Structurele partners in 2021

We danken onze structurele partners voor hun steun. Elke partner biedt jou op de partnerpagina's meer specifieke informatie over EPC en EPB! Klik door op hun logo.

Zehnder Ventilair Vasco Marmox Thermoblock Remeha Isover Thercon Groen Licht Vlaanderen Itho Daalderop Renson Reynaers Aluminium Nathan CTC Atlantic Daikin Viessmann Fakro Panasonic Europe Vaillant Group Casier