Over OVED

Op 5 januari 2010 werd de vzw OVED (Overlegplatform voor Energie Deskundigen) opgericht. OVED is de beroepsvereniging voor energiedeskundigen, die zich wil focussen op de verdere professionalisering van het beroep en op de toekomst van het gehele energiedossier. We streven naar de algemene versterking van de maatschappelijke positie van de energiedeskundigen.

OVED wil jou, als energieprofessional, maximaal ondersteunen bij de uitoefening van jouw job.

Dit alles zullen wij realiseren op basis van 3 pijlers:

  • informatieverstrekking via communicatie, coördinatie en optimalisatie,
  • (inter)nationale belangenbehartiging,
  • en het aanbieden van kwalitatieve opleidingen aan de leden.

OVED telt momenteel reeds een 350-tal leden (unieke bedrijven) en vertegenwoordigt in totaal ongeveer 1500 energieprofessionals. De leden zijn energiedeskundigen in ruime zin, in eerste instantie de professionals actief op vlak energieprestatie in gebouwen, namelijk EPC-deskundigen (type A, B en/of C), EPB-verslaggevers en energieadviseurs voor gebouwen en in tweede instantie de energieconsultants die industriële processen optimaliseren. Naast die effectieve leden kunnen ook opleidingsinstellingen actief binnen de energieprestatie regeling (EPC of EPB) toetreden.

Visie en missie van OVED

Onze visie en missie

OVED is de beroepsvereniging van energieprofessionals.
OVED biedt een omkadering voor onafhankelijke energieprofessionals die de volwaardige partner zijn met betrekking tot de energieprestatie van bestaande en nieuwe gebouwen.

OVED is het preferente aanspreekpunt voor zowel de energieprofessionals, de overheid als voor andere betrokken stakeholders.

OVED werkt actief aan de rol en de toekomst van de energieprofessional.

Focus op gebouwen

OVED focust zich momenteel op de energieprestaties in gebouwen. We vormen de brug tussen de mensen die in de praktijk staan en de regelgevende overheden en onderzoeksinstellingen.

Daarnaast werkt OVED met een kleine bestuurskern aan het opnieuw opstarten van OVED-industrie en zal hierover tegen het einde van het jaar formeel naar buiten toe communiceren. Tot dan proberen we alle actoren en belanghebbende instanties in kaart te brengen en te spreken met als bedoeling om een werkbare structuur op te zetten die toegankelijk is voor de industriële energie-professionals.

Structurele partners in 2021

We danken onze structurele partners voor hun steun. Elke partner biedt jou op de partnerpagina's meer specifieke informatie over EPC en EPB! Klik door op hun logo.

Zehnder Ventilair Vasco Marmox Thermoblock Remeha Isover Thercon Groen Licht Vlaanderen Itho Daalderop Renson Reynaers Aluminium Nathan CTC Atlantic Daikin Viessmann Fakro Panasonic Europe Vaillant Group Casier