Viessmann

Over Viessmann

  

Eigenverbruik van een PV installatie verhogen door combinatie met een warmtepomp

Dat de afschaffing van de terugdraaiende meter een grote invloed heeft op de PV-markt en de systeemconfiguratie is een open deur intrappen. Maar ook de komst van de dynamische elektriciteitstarieven en het capaciteitstarief zal zijn invloed hebben. Omdat elektrische energie geleverd aan het net relatief weinig opbrengt en om de pieken van wat we aan het net onttrekken te verkleinen is het maximaliseren van het eigenverbruik van de opgewekte PV-stroom aangewezen.

  

Welke manieren bestaan er om het eigenverbruik te verhogen?

 

Er zijn meerdere manieren om het eigenverbruik te verhogen maar de combinatie met een warmtepomp, die toch een belangrijke elektriciteitsverbruiker is, biedt hier zeker interessante mogelijkheden. Dat vereist dan natuurlijk wel een intelligente regeling en instellingen.

  

Viessmann afbeelding website juni 2021

  

De meest voor de hand liggende oplossing is de kloksturing van de warmtepomp aan te passen. Omdat de warmtepomp uiterst zelden constant zal moeten draaien kunnen de werkingstijden best zo ingesteld worden dat ze samenvallen met de verwachte opbrengst periode van de PV-installatie.

  

Indien de warmtepomp, zoals alle Viessmann toestellen, uitgerust is met een intelligente regeling om het eigenverbruik van de warmtepomp te verhogen kan deze geactiveerd worden. Hiervoor is dan een energiemeter nodig die een signaal naar de warmtepomp stuurt zo gauw de PV-installatie meer stroom produceert dan er door de toestellen in de woning op dat moment gebruikt wordt. De aansturing en bijbehorende instellingen kunnen rechtstreeks op de Viessmann warmtepomp gebeuren.

  

Een derde manier is via activatie van de Smart-Grid-functie. Deze activatie kan via een digitale meter, de PV-omvormer of andere informatiebron. Een extern signaal dus, maar ook zo kan “overschot” aan PV-stroom zinnig gebruikt worden.

  

Hoe bufferen we dan die energie?

Dat kan door de temperatuur in de sanitair warm water boiler te verhogen, door de verwarmings buffer wat verder op te warmen of door warmte in het vloerverwarmingssysteem te bufferen. Hierdoor zal de warmtepomp veel minder moeten draaien wanneer er geen zonnestroom voorhanden is. In de zomer, in koelmodus, is iets vergelijkbaars mogelijk door de ruimtetemperatuur extra te verlagen. Door de zonnestroom als warmte te bufferen via de warmtepomp kunnen we het eigenverbruik van de PV-installatie met een 15 à 20 % verhogen, wat de terugverdientijd van de installatie zeker ten goede komt.

   

Conclusie

  

Een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming is een uiterst geschikt middel om in te spelen op toekomstige nood aan flexibiliteit van en voor het elektrisch net. Alle huidig geleverde Viessmann toestellen zijn hier al klaar voor. Natuurlijk scoort deze combinatie ook goed voor het E-peil van de woning. Alle gegevens voor het invullen van het EPB verslag zijn zoals steeds op de Viessmann Website te vinden: www.viessmann.be of in de ViBooks app.


Hoge efficiënte warmtepomp door moderne invertertechnologie

De nieuwe generatie compacte warmtepompen Vitocal 333-G is dankzij de moderne invertertechnologie de meest efficiënte oplossing voor nieuwbouwprojecten.
Er werd bij het ontwerp uitermate aandacht besteed aan hoog warmwatercomfort, compactheid, bijzonder stille werking en installatiegemak.
In combinatie met Vitoconnect is een bediening van op afstand mogelijk en wordt de garantie uitgebreid tot 5 jaar.

 

 

De brandstofcel: een veelbelovend product - te ontdekken op Batibouw

De spiksplinternieuwe brandstofcel Vitovalor PT2 kan met één enkele energiebron, namelijk gas, tegelijkertijd warmte en stroom produceren. Dat is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor de portefeuille van de consument! Dit vernieuwende product oogst heel wat succes bij het grote publiek. Voor meer informatie gaat u naar onze website: allesoverdebrandstofcel.be.

Brochure

Terug naar overzicht

 

Viessmann in 3 woorden: ViBooks, ErP- en productinfo (sept 2018)

1. ViBooks

ViBooks staat voor het centraal, snel & overzichtelijk opzoeken van documenten voor marktpartners, eindklanten en medewerkers. 

Voordelen van ViBooks zijn: snel documenten vinden, zoektijden verminderen, éénvoudig opzoeken volgens het Google principe, aanvraag onmiddellijk online beschikbaar.

Beschikbaar via website Viessmann.be ViBooks en via de App.

2. ErP-berekeningssoftware

Bereken en print hier uw energielabel

3. Viessmann productcombinaties met combi-label (09-2018) (pdf)

Klik hier (pdf)

Terug naar overzicht

 

Viessmann verwarmingsoplossingen voortaan in Hysopt-berekeningssoftware

Persbericht - Zaventem, 22 september 2017 - Viessmann, producent van gas-en olieketels voor huishoudelijke oplossingen en collectieve stookplaatsen, werkt sinds kort samen met Hysopt. Met de Hysopt-software kan men het hydraulisch ontwerp van een HVAC-installatie verfijnen zodat deze tot 30% hoger rendement oplevert. De verwarmingsoplossingen van Viessmann zullen voortaan in de Hysopt-ontwerpsoftware geïmplementeerd worden. HVAC-specialisten, installateurs en studiebureaus kunnen zo snel en eenvoudig de meest optimale configuratie voor ketels, buffervaten, woningstations en WKK’s selecteren.

Hysopt is een spin-off van de Universiteit Antwerpen en ontwikkelt een krachtige tool waarmee je een HVAC-installatie kan ontwerpen, een berekening kan maken van zowel de individuele componenten als van het geheel, een simulatie kan uitvoeren en ook de installatie kan evalueren. De technische eigenschappen van de geselecteerde componenten worden daarbij automatisch mee in rekening gebracht in het totale ontwerp. Meldingen van conceptuele ontwerpfouten verschijnen automatisch op het scherm, waardoor je deze fouten op voorhand kunt uitsluiten. De parameters van de Viessmann-oplossingen worden geïntegreerd in de berekeningssoftware.  

“De samenwerking met Hysopt stelt ons als fabrikant in staat om onze klanten beter te ondersteunen op systeemniveau met een onmiddellijke en correcte simulatie met een Viessmann-oplossing als energie-opwekker”, vertelt Wesley Van den Bergh, Product Manager bij Viessmann. “Je kan dan wel over de meest efficiënte en duurzame producten beschikken, als deze componenten niet juist hydraulisch en regeltechnisch worden afgesteld, dan ligt het rendement van het uiteindelijk systeem lager. Een systeem is immers maar zo sterk als de zwakste schakel. Voor Viessmann is deze samenwerking met Hysopt belangrijk omdat we nu een volledig systeem kunnen simuleren.”

Terug naar overzicht

 

Viessmann behaalt gelijkwaardigheidsbesluit voor woningstations - hulprekenblad beschikbaar

Viessmann Belgium heeft in 2016 een gelijkwaardigheidsattest voor afleversets voor een combilus behaald. Het certificaat is geldig voor 4 woningstations uit het Viessmann gamma. De uitzonderlijk hoge correctiefactor voor warmteverliezen fctrl,combi k van 0.80 is het resultaat van geen lokale stockage van sanitair warm water en een geoptimaliseerde decentrale debietregeling in het combilussysteem.

Concreet is recent een hulprekenblad ter beschikking (feb 2017),  zodat je deze systemen volledig en correct in de EPB-software kan ingeven.

Dit certificaat is voor volgende 4 woningstations uit het Viessmann gamma:

  • Viessmann Logotherm Premium
  • Viessmann Logotherm Extra
  • Viessmann Logotherm basis (maatwerk mogelijk naar uw wens)
  • Viessmann Logotherm Plus (maatwerk mogelijk naar uw wens)

De uitzonderlijk hoge correctiefactor voor warmteverliezen (f ctrl, combi k) van 0.80 hebben wij bekomen door verschillende simulaties en de specifieke productsamenstelling:

  1. Geen lokale stockage van sanitair warm water
  2. Door de toepassing van de thermostatische bypass aan het einde van elke stijgkolom is een decentrale debietregeling mogelijk. Deze biedt ook een sanitair comfort doordat de primaire aanvoer niet kan dalen onder een bepaalde temperatuur. Tegelijk zorgt deze ervoor dat de retourtemperatuur niet verhoogd terugkeert naar de stookplaats, wat een rendementsverhoging van de installatie met zich meebrengt.

Deze waarde is de hoogste correctiefactor die toegekend kan worden!
 
Het gelijkwaardigheidsattest en het hulprekenblad is beschikbaar op de website van het VEA.

Meer info over de technische eigenschappen en gegevens van de producten zelf vind je op: http://www.viessmann.be/nl/Informatie-voor.html

Voor meer informatie kan u steeds terecht bij uw regionale Viessmann projectingenieur of bij de productverantwoordelijke Wesley Van den bergh (02 712 06 71 of vadw@viessmann.com).

Terug naar overzicht

 

Waar vind je alle EPB-info van het Viessmann gamma?

Viessmann heeft alle EPB-info voor haar verschillende technieken, zoals gas/olie-condensatietoestellen, warmtepompen, boilers, WKK, woningstations (combilus)…, hier online gezet in tabellen: http://www.viessmann.be/nl/Woning/Energieprestatieregelgeving.html

Zeer handig voor jullie als verslaggevers!

Terug naar overzicht

 

Wat is het bouwjaar van het verwarmingstoestel?

Op elk Viessmann toestel is er een serienummer aanwezig, bestaande uit 16 cijfers waarvan de eerste 7 cijfers het artikelnummer aanduiden. Het 8ste cijfer staat voor het bouwjaar.

Terug naar overzicht

 

Viessmann is de technologische trendsetter van de verwarmingssector

Het productgamma van Viessmann biedt voor alle toepassingsgebieden en energiedragers oplossingen op maat aan met efficiënte systemen. Als milieubewustepionier levert de onderneming al decennialang bijzonder efficiënte en schone verwarmingssystemen voor stookolie en gas, zonne-installaties, verwarmingssystemen voor hernieuwbare grondstoffen en warmtepompen. WKK, woningstations- en biogasinstallaties vervolledigen het aanbod. Het volledige aanbod van Viessmann biedt toptechnologie en zet de norm. Met zijn energie-efficiënte systemen helpt Viessmann de verwarmingskosten te drukken en is ook vanuit ecologisch oogpunt de juiste keuze.

Efficiënte oplossingen op maat

Viessmann heeft voor elke behoefte het passende verwarmingssysteem, hangend of staand, individueel combineerbaar, toekomstgericht en energiezuinig. Zowel voor woningen, appartementsgebouwen, commerciële en industriële complexen of overheidsgebouwen. Het maakt daarbij niet uit of de installatie bedoeld is voor renovatie of nieuwbouw.

Terug naar overzicht

 

Contact

Contactpersoon voor al je vragen:

Tel. professioneel: 02 712 07 01

Viessmann, Hermesstraat 14, 1930 Zaventem (Nossegem)

https://www.viessmann.be

Terug naar overzicht

Structurele partners in 2021

We danken onze structurele partners voor hun steun. Elke partner biedt jou op de partnerpagina's meer specifieke informatie over EPC en EPB! Klik door op hun logo.

Zehnder Ventilair Vasco Marmox Thermoblock Remeha Isover Thercon Groen Licht Vlaanderen Itho Daalderop Renson Reynaers Aluminium Nathan CTC Atlantic Daikin Viessmann Fakro Panasonic Europe Vaillant Group Casier