EPC is géén lege doos, maar zinvol startpunt om energetisch te renoveren

24 oktober 2023 om 20:23

OVED nuanceert het persartikel (dd. 23/10) met architect Van Den Broecke over het uitgeholde EPC en de “onkunde of bedrog” van de energiedeskundigen.

 

EPC en deskundigen onterecht in slecht daglicht

OVED wenst de uitspraken van architect Van Den Broecke in het persartikel van HLN van maandag 23/10 over het uitgeholde EPC en de “onkunde of bedrog” van de energiedeskundigen “die vaak niet ter plaatse gaan” en die geen rekening houden met de uitvoeringskwaliteit van de werken, graag even te nuanceren. Ook sectorfederatie NAV haalde in het VTM-nieuws en op sociale media streng uit naar de EPC-deskundigen en vraagt meer controles en strengere boetes.

 

De EPC-deskundigen worden hier echter onterecht in een slecht daglicht geplaatst door een gebrek aan kennis! 

   

Context en doel: EPC brengt energieprestatie in kaart, beoordeelt niet de werken!

Het EPC werd in 2008 ontwikkeld om de energieprestatie van onze gebouwen op een snelle, goedkope en objectieve manier met elkaar te vergelijken. Recent kreeg het EPC meer gewicht om renovatieverplichtingen, premies, huurindex… aan af te toetsen. Logisch dus, dat er kritischer naar het EPC en de deskundige wordt gekeken.

  

Maar laat ons het even hebben over de rol en de taken van de energiedeskundige. Hij / zij brengt de isolatiegraad, het energetische rendement van de technische verwarmingsinstallaties en het ventilatiesysteem in kaart volgens het door de overheid opgelegde inspectieprotocol. 

   

Daarin staat dat de uitvoeringskwaliteit van sommige werken wel meegenomen wordt (bv. isolatie moet droog blijven,  ook ongeïsoleerde leidinglengtes worden bekeken...) en van andere bewust niet (bv. isolatie onder de pannen zonder onderdak wordt wel meegerekend, terwijl die isolatiewaarde eerder twijfelachtig is).

  

Een EPC-deskundige doet echter geen controle op (slecht) uitgevoerde werken en gebouwgebreken door doe-het-zelvers of aannemers, met of zonder toezicht van een architect. Die beoordeling is de taak van de architect en dus nooit een doel van het EPC geweest! 

   

Bovendien mag de deskundige zich niet enkel baseren op papieren bewijzen (zoals facturen met technische fiches, plannen, lastenboeken...), maar moet die info overeenstemmen met zijn of haar visuele vaststellingen tijdens het plaatsbezoek.

 

De EPC-deskundige dient het protocol strikt te volgen, dus dit zegt niets over zijn of haar kunde of onkunde!

   

Kwaliteit bewaken is een must!

In 2022 kwamen er inderdaad 'meer' klachten van eigenaars, omdat er grotere financiële gevolgen aan de EPC-score vasthangen. Het ging slechts om 63 gegronde klachten op 186.000 EPC's (0,03%). Zelfs als dit verdubbelt in 2023, spreken we nog over minder dan 0,1%. Terwijl 99% van de willekeurig gecontroleerde EPC's vorig jaar wel correct waren opgesteld!  

   

OVED is ook voorstander van een degelijke kwaliteitsbewaking van EPC’s, maar dan wel met een positief leereffect! 

 

  • Dat een deskundige ter plaatse moet langsgaan om een objectief EPC op te stellen, staat niet ter discussie! Dat is trouwens nu al verplicht volgens het protocol! 
  • Bovendien volgen EPC-deskundigen jaarlijks minstens 6u permanente vorming om bij te blijven met de vele wijzigingen. Veel van onze leden gaan zelfs nog een stap verder en verdiepen zich maandelijks in de materie tijdens onze EPC-werkgroepen van OVEDplus.
  • Kwaliteitscontroles zijn noodzakelijk, en wat je eruit leert is nog veel belangrijker! Wij geloven eerder in een gepaste bijsturing of finaal zelfs een schorsing naargelang de ernst en frequentie van de fout, in plaats van bestraffende boetes of een centraal examen. Dat debat is trouwens nog aan de gang met het VEKA en het kabinet Demir.  

  

Wat kan de eigenaar (en bouwprofessional) zelf doen?

Daarnaast willen we graag de rol van de eigenaar (en ook de bouwprofessionals betrokken bij de renovatiewerken) benadrukken bij het aanleveren van de nodige bewijzen. Want hoe minder bewijzen de eigenaar aanlevert, hoe meer de energiedeskundige moet terugvallen op slechte standaardwaarden, wat het EPC (meestal) verslechtert en niet waarheidsgetrouw voorstelt.

 

Als bewijzen van isolatie ontbreken, kan de eigenaar er zelf voor kiezen om een rapport te laten opstellen aan de hand van destructief onderzoek.

  

Het EPC is een startpunt

Al die jaren hebben EPC-deskundigen heel wat bouwkundige ervaring opgebouwd. Vanuit het EPC als startpunt, kunnen zij bijkomende adviezen formuleren en waar nodig, doorverwijzen naar de juiste bouwprofessional voor een kwalitatieve uitvoering.

  

Kortom, het EPC is géén lege doos, maar een zinvol startpunt om nu of in de toekomst energetisch te renoveren!

   

👉 Deel dit bericht massaal op LinkedIn of andere socials!

Tags:

Structurele partners

  • Ventilair Group
  • Bosch Thermotechnology NV
  • Daikin
  • Renson NV
  • Group Casier
  • VERO DUCO
  • Vasco Group nv
  • Nathan Systems nv
  • Saint Gobain Innovative Materials Belgium N.V.
  • Groupe Atlantic Belgium NV/SA
  • Viessmann Belgium BV
  • Itho Daalderop Belgium
  • Groen Licht Vlaanderen
  • Thercon
  • Panasonic France
  • Vaillant Group Belgium NV